Personal Data Notice (As at 22 June 2017)

 

For the purpose of this personal data notice, the terms “personal data” and “processing” shall have the meaning prescribed in the Personal Data Protection Act 2010 (hereinafter referred to as the “Act”) and references to “Bursa”, “our”, “us” or “we” refer to Bursa Malaysia Berhad and its related companies.

  1. This personal data notice serves to inform you how your personal data that is collected pursuant to registration for or in connection with the Bursa Bull Charge is being processed by or on behalf of Bursa.
  2. The personal data processed by us may include your name, contact details, email address, social media account details, username, password, the relevant services provided to you or details of your health and any other personal data required for the purposes set out in paragraph 3 below.
  3. Your personal data may be used for the following purposes (“Purposes”):
  • To communicate with you.
  • To allow communications on or through the Bursa Bull Charge website.
  • To provide you with medical treatment and assistance.
  • To fulfill any contractual obligation we may have to you.
  • To obtain feedback and/or to enable the resolution of a concern or complaint.
  • To provide investor and other capital market education events and activities or information regarding those activities;
  • To assess the preferences and profiles of individuals and to personalize services or marketing activities;
  • To conduct research for analytical purposes including but not limited to data mining and analysis of your usage of this website;
  • To provide you with information on our and third party products and services which may be of interest to you;
  • To conduct checks for the detection, prevention and prosecution of any crime, offence or breach of any law, regulations or rules;
  • To comply with any directive, law, court order, subpoena, government request, or other legal process; and
  •  For any other purpose that is incidental or ancillary or in furtherance to the above purposes.
  1. Consistent with the choice you make when providing your personal data, your personal data may be used by Bursa or any third parties, including its market participants or business partners (“Third Party Provider”) to provide you with information on our and third party products, services and special offers and promotions via various means including e-mail. You may, at any time, instruct Bursa to discontinue sharing your personal data with Third Party Providers and/or not to use your personal data to provide you with information, special offers, and promotions by unsubscribing to the e-mail or contacting the person described in item 5 below.
  2. You may access and request for correction of your personal data. 


Please contact us using any of the following modes if you have any enquiries or complaints in respect of your personal data:

Designated Contact Person

Manager, Customer Care and Complaints Bureau

Mailing address:

Customer Care Center

Exchange Square Bukit Kewangan,
50200 Kuala Lumpur.

Telephone No.:

(603) 2026 5099

Fax No.:

(603) 2026 4122

E-mail address:

customerservice@bursamalaysia.com

  1. In accordance with the Act:
  • We may charge a fee for processing your request for access; and
  • We may refuse to comply with your request for access or correction in accordance with the Act.
  1. Your personal data may be disclosed to:
  • Our parent company, subsidiaries, related and associated companies;
  • Medical personnel or volunteers;
  • Visitors to the Bursa Bull Charge website;
  • Our licensees, co-organisers of events, business partners, market participants, agents, contractors and service providers;
  • The Securities Commission, Bank Negara Malaysia, the Police, the Malaysian Anti-Corruption Commission or any other supervisory, governmental or relevant authority or governmental instrumentality;
  • Any person to whom Bursa is under an obligation to make disclosure under the requirements of any law binding on Bursa and for the purposes of any directive or guidelines issued by regulatory or other authorities with which Bursa or any of its subsidiaries are expected to comply;
  • Auditors, professional firms or entities; and
  • Any other persons that may be relevant to the business and functions of Bursa Malaysia,notwithstanding that any such persons may be outside Malaysia, or disclosed for any of the above Purposes or any other purpose for which your personal data was to be disclosed at the time of its collection or any other purpose directly related to any of the above Purposes or where such disclosure is required or authorised by law or an order of a court.
  1. Unless otherwise specified by us at the time the personal data is collected, it is obligatory that you supply us with the personal data requested for by us.
  2. If you fail to supply to us the above personal data, we may not be able to carry out the Purpose for which you have provided us the personal data.
  3. Your personal data may be transferred to a place outside Malaysia.
  4. In the event of any inconsistency between the English version and the Bahasa Malaysia version of this notice, the English version shall prevail over the Bahasa Malaysia version.
  5. Bursa reserves the right to amend this Personal Data Notice at any time and the updated notice will be posted on this website or via any other mode Bursa views suitable.

By providing to us your personal data, you hereby consent to the processing of your personal data in accordance with all of the foregoing. 

 

 Notis Data Peribadi

 

Untuk tujuan notis data peribadi ini, terma-terma “data peribadi” dan “pemprosesan” akan mempunyai maksud sepertimana yang ditakrifkan dalam Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“APDP”). Rujukan kepada “Bursa” dan “kami” merangkumi Bursa Malaysia Berhad dan syarikat-syarikat berkaitan Bursa Malaysia Berhad. 

  1. Notis data peribadi ini bertujuan untuk memaklumkan anda bagaimana data peribadi anda yang diperolehi dari laman web ini diproses oleh atau bagi pihak Bursa.
  2. Data peribadi anda yang diproses oleh kami termasuk nama, maklumat perhubungan, alamat e-mel, nama pengguna, kata laluan, perkhidmatan yang berkaitan yang diberikan kepada anda, maklumat tentang kesihatan anda dan apa-apa data peribadi lain yang diperlukan untuk tujuan yang dinyatakan dalam perenggan 3 di bawah.
  3. Data peribadi anda bakal digunakan untuk tujuan-tujuan berikut (“Tujuan”):

  • Untuk berkomunikasi dengan anda;
  • Untuk membolehkan komunikasi di atau melalui laman web Bursa Bull Charge;
  • Untuk memberikan rawatan atau bantuan perubatan;
  • Untuk membolehkan kami melaksanakan semua obligasi kontrak;
  • Untuk mendapatkan maklumbalas dan/atau membolehkan penyelesaian/resolusi untuk sebarang pertanyaan atau aduan;
  • Untuk melaksanakan program-program dan aktiviti-aktiviti pendidikan pelaburan dan pasaran modal;
  • Untuk menimbang preferensi dan profil individu-individu dan memadankan/menyesuaikan perkhidmatan atau aktiviti-aktiviti pemasaran kami; 
  • Untuk menjalankan penyelidikan untuk tujuan analisis termasuk tetapi tidak terhad kepada “data mining” dan analisis kegunaan anda apabila mengakses laman web ini;
  • Untuk memberikan maklumat berkenaan produk-produk dan perkhidmatan kami serta pihak ketiga yang mungkin menarik minat anda;  
  • Untuk menjalankan pengesanan, pencegahan dan pendakwaan jenayah, kesalahan, pelanggaran undang-undang dan/atau aturan-aturan;
  • Untuk memenuhi sebarang arahan, undang-undang, perintah mahkamah, sepina, permintaan kerajaan atau proses undang-undang yang lain; dan
  • Untuk apa-apa tujuan lain yang bersampingan, berkaitan dengan atau berlanjutan daripada Tujuan yang dinyatakan di atas.

  1. Konsisten dengan pilihan yang anda buat apabila memberikan kami data peribadi anda, data peribadi anda bakal digunakan oleh Bursa atau pihak ketiga termasuk peserta pasaran dan rakan-rakan kongsi perniagaan (“Pengkhidmat Pihak Ketiga”) untuk menyediakan anda dengan maklumat berkenaan produk-produk kami serta pihak ketiga, perkhidmatan, tawaran khas dan promosi melalui pelbagai cara termasuk e-mel. Anda boleh pada bila-bila masa, mengarah Bursa untuk memberhenti berkongsi data peribadi anda dengan Pengkhidmat Pihak Ketiga dan/atau memberhenti menggunakan data peribadi anda untuk memberi anda maklumat, tawaran khas atau promosi dengan menghentikan subskripsi anda melalui e-mel atau dengan menghubungi pihak yang tertera di perenggan 5 di bawah.
  2. Anda boleh mengakses dan meminta untuk pembetulan data peribadi anda. 


Sila hubungi kami melalui pos, telefon, faks atau e-mel seperti yang diberikan di bawah sekiranya anda mempunyai apa-apa pertanyaan atau aduan berkenaan dengan data peribadi anda:

 

Perjawatan orang yang boleh dihubungi:

Manager, Customer Care and Complaints Bureau

Alamat Pos:

Customer Care Center

Exchange Square Bukit Kewangan,
50200 Kuala Lumpur.

No. Telefon :

(603) 2026 5099

No. Faks:

(603) 2026 4122

Alamat E-mel:

customerservice@bursamalaysia.com

 

  1. Selaras dengan APDP:
  • Kami mungkin mengenakan bayaran untuk memproses permintaan anda untuk mengakses data peribadi anda; dan
  • Kami boleh menolak permintaan anda untuk akses atau pembetulan data peribadi anda.
  1. Data peribadi anda mungkin dizahirkan kepada:
  • syarikat induk, anak-anak syarikat dan syarikat-syarikat berkaitan dan/atau bersekutu kami;
  • kakitangan perubatan atau sukarelawan;
  • pelawat laman web Bursa Bull Charge;
  • pemegang-pemegang lesen, penganjur acara bersama, rakan-rakan kongsi perniagaan dan pemberi khidmat kami;
  • Suruhanjaya Sekuriti, Bank Negara Malaysia, Polis Malaysia, Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia, pihak berkuasa penyeliaan, agensi kerajaan atau pihak berkuasa lain yang berkaitan atau instrumen kerajaan;
  • Mana-mana pihak kepada mana kami ada obligasi untuk menzahirkan data peribadi anda di bawah undang-undang atau selaras dengan arahan atau garispanduan yang dikeluarkan oleh badan-badan kawal selia atau pihak berkuasa yang Bursa and anak-anak syarikatnya perlu mematuhi. 
  • Juruaudit, firma-firma atau entiti-entiti profesional,
  • Mana-mana pihak lain yang berkenaan dengan perniagaan dan fungsi Bursa Malaysia,walaupun mana-mana pihak mungkin berada di luar Malaysia, atau dizahirkan untuk apa-apa Tujuan yang dinyatakan di atas atau apa-apa tujuan yang baginya data peribadi anda hendak dizahirkan pada masa pengumpulannya atau apa-apa tujuan lain yang berhubungan secara langsung dengan mana-mana Tujuan yang dinyatakan di atas atau di mana penzahiran diperlukan atau dibenarkan di bawah undang-undang atau perintah mahkamah.
  1. Sekiranya tidak dinyatakan sebaliknya oleh kami pada masa pengumpulan data peribadi, adalah wajib bahawa anda membekalkan kami dengan data peribadi yang diminta oleh kami.
  2. Sekiranya anda gagal untuk membekalkan data peribadi yang dinyatakan di atas, kami mungkin tidak dapat memproses data peribadi anda bagi mana-mana Tujuan yang dinyatakan di atas.
  3. Data peribadi anda mungkin akan dihantar atau dipindahkan ke lokasi-lokasi di luar Malaysia.
  4. Sekiranya terdapat ketidakseragaman antara versi Bahasa Inggeris dengan versi Bahasa Malaysia notis ini, maka versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.
  5. Notis data peribadi ini mungkin disemak semula dari semasa ke semasa oleh Bursa. Notis data peribadi yang dipinda akan dipaparkan di laman web ini dan/atau dengan apa-apa cara komunikasi yang lain yang dianggap sesuai oleh Bursa.

Dengan membekalkan data peribadi anda kepada kami, anda dengan ini, membenarkan pemprosesan data peribadi anda selaras the segala yang dinyatakan di atas.

 

Back to Top Back to Top